دکتر افشین تاج دینی

جراح و متخصص بیماری های چشم

لازک، لیزیک، فمتولیزیک، فیکو، فمتوفیکو، جراحی زیبایی پلک (بلفاروپلاستی)

آدرس مطب

کرج، جهانشهر، بلوار مولانا، رو به روی کلینیک نوردیدگان، ساختمان سروش

ساعت کاری

سه شنبه ها: ۱۷:۳۰ تا ۲۰:۳۰
پنج شنبه ها: ۱۰:۰۰ تا ۱۴:۰۰

مگس پران و جرقه چشم

مگس پران چشم؛ علت بیماری

آنچه در این مقاله می خوانید :

در این مقاله در مورد عارضه چشمی به نام مگس پران چشم (Floaters ) به طور کامل صحبت می کنیم و علل و درمان مگس پران چشم را نیز بررسی خواهیم کرد.

مگس پران چشم چیست؟

مایع شفافی که داخل چشم را پر کرده و فاقد سلول است زجاجیه نام دارد. ممکن است در اثر چسبندگی و ضخیم شدن رشته های زجاجیه، جمع شدن سلول های التهابی و خونریزی چشمی، در این مایع ذرات و توده هایی ایجاد شود. در بیماری مگس پران چشم، سایه این ذرات روی شبکیه افتاده و به شکل نقطه های شناور دیده می شود. همچنین این ذرات ممکن است با نگاه کردن به سطح صافی مثل دیوار یا آسمان ، به صورت دایره، خط یا تار عنکبوت نیز دیده شوند.

دکتر افشین تاج دینی؛ جراح و متخصص بیماری های چشم در کرج

آدرس مطب : کرج، جهانشهر، بلوار مولانا، رو به روی کلینیک نوردیدگان، ساختمان سروش

ساعات کاری : سه شنبه (از ۱۷:۳۰ تا ۲۰:۳۰) و پنج شنبه (از ۱۰:۰۰ تا ۱۴:۰۰)

علت بیماری مگس پران چشم

با افزایش سن رشته های موجود در زجاجیه که در کودکی به علت نازکی دیده نمی شدند، ضخیم تر شده و در مواردی به هم می چسبند و کدورت ایجاد می کنند. در این شرایط سایه کدورت روی شبکیه افتاده و به این عارضه مگس پران چشم اطلاق می گردد.

همچنین از شایع ترین علت های مگس پران چشمی در سنین بالا این است که تعدادی از رشته های متصل به شبکیه کنده شده و داخل مایع زجاجیه شناور می شوند. به این حالت جداشدگی خلفی زجاجیه (posterior-vitreous detachment) می گویند. در شرایطی که چشم درگیر شرایط زیر باشد احتمال مشاهده جدا شدگی خلفی زجاجیه بیشتر خواهد بود.

  • نزدیک بینی
  • سابقه جراحی کاتاراکت
  • سابقه جراحی با لیزر YAG در چشم
  • سابقه التهاب بخش های خلفی چشم

مشاهده مگس پران به خود خود مشکلی ایجاد نمی کند اما بهتر است آن را به عنوان یک هشدار از مشکلات جدی تر بدانید. اگر به صورت ناگهانی  این بیماری پیشرفت کرد یا بالای 45 سال هستید و مگس پران جدید ایجاد شد در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.

دید بیماری مگس پران و جرقه چشم

آیا مگس پران همیشه خطرناک است؟!

همانطور که گفته شد مگس پران چشم در اکثر موارد خطرناک نیست، ولی اگر مایع ژله ای زجاجیه چروک خورده و از دیواره چشم جدا بشود ممکن است در شبکیه سوراخ کششی ایجاد کند. این شرایط در مواردی منجر به خونریزی های کوچک چشمی شده و مگس پران جدید ایجاد می شود. دقت کنید که سوراخ شبکیه می تواند باعث جدا شدن شبکیه شود بنابراین یک عارضه خطرناک است که باید جدی گرفته شود.

آیا مگس پران از بین می رود؟

راهی برای درمان مگس پران چشم وجود دارد؟ یا اصلا نیاز است که اقدامی برای درمان آن کنیم؟ در صورتی که مگس پران علائمی از کشش در شبکیه باشد، خطرناک بوده و باید درمان شود زیرا در غیر این صورت ممکن است به علت سوراخ کششی شبکیه، شبکیه از قسمت خلفی چشم کندهشود و بیمار نیاز به جراحی پیدا کند. باقی علل مگس پران ها در بیشتر موارد بی ضرر بوده و با گذشت زمان از بین می روند یا کوچک می شوند؛ به گونه ای که فرد به آنها عادت می کند و نیاز به درمان ندارند.

در اکثر موارد بیمار برای از بین بردن مگس پران به جراحی نیاز ندارد، حتی اگر مگس پران چندین سال همراه او باشد. توجه کنید که اگر به طور ناگهانی مورد جدیدی اضافه شود، باید به پزشک مراجعه کنید.

معاینه چشم

  • در معاینه چشم در برخی موارد، پزشک از قطره مخصوص برای گشاد شدن مردمک چشم استفاده می کند، و در طول معاینه اجزای داخلی چشم مثل شبکیه و زجاجیه را بررسی می کند.
  • برای بازگشت به منزل بهتر است همراهی بیمار رانندگی کند و به هیچ وجه بیمار خود پشت فرمون ننشیند.
  • با افزایش سن مگس پران ها و جرقه های نور شایع تر می شوند اما جای نگرانی نیست زیرا بیشتر مگس پران ها و جرقه زدن های چشم خطرناک نیستند.
  • در صورت دیدن هرگونه عارضه ای برای اطمینان بیشتر از عدم آسیب به شبکیه، به طور کامل معاینه‌های چشم پزشکی را انجام دهید.
  • برای اطمینان از تشخیص دقیق مگس پران ممکن است نیاز باشد معاینه در فواصل دو تا سه هفته یکبار تکرار شود تا اخطر جدی بیمار را تهدید نکند.
  • حتی اگر با مگس پران چشم ، پارگی شبکیه رخ دهد ممکن است پس از چند روز تا چند هفته خود به خود کوچتر شود و از بین برود. بنابراین در صورت ایجاد مگس پران جدید حتی اگر خود به خود خوب شوند لازم است معاینه کامل چشم انجام پذیرد.

چه زمانی به چشم پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده شرایط زیر در مگس پران چشم، در اولین فرصت به چشم پزشک مراجعه کنید:

  • وقتی مگس پران جدید، ناگهانی ظاهر شود. حتی اگر بعد از چند هفته خود به خود از بین رفته باشد.
  • مگس پران قبلی بزرگتر شده یا تغییر دیگری کرده باشد.
  • مگس پرانی که همراه با جرقه باشد. (حتی اگر پس از چند روز جرقه خود به خود برطرف شده باشد.)
  •  مگس پرانی که همراه با کم شدن یا تاری دید و احساس وجود پرده در جلوی چشم باشد.(این علامت بسیار مهم است و ممکن است ناشی از کنده شدن بخشی از شبیکه باشد که به درمان فوری نیاز دارد.)
  •  مگس پرانی که با از دست دادن دید و مشاهده سایه در اطراف میدان دید همراه باشد.

مفتخریم که تا انتهای مقاله مگس پران چشم همراه ما بودید.

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *